Mi kell a jó kávéhoz?

Dátum:

Olvasási idő:

Többnyire szeretünk kávézni, rengeteg kellemes emlék, hangulat tapad ehhez a szokáshoz. A kávé tényleg frissít. Kávézni jó, kávéházban beszélgetni: élmény. A finom kávé íze hosszú ideig megmarad, emlékezünk rá, a jóhoz ragaszkodunk. Itt viszont már megoszlanak a vélemények, milyen is a jó kávé? Mi utánajártunk és ebben adunk kiemelkedő minőséget. ☕

1. A víz

Elsőként – bármennyire furcsa is – nagyon fontos a jó minőségű víz. Amennyiben végiggondoljuk logikus, hiszen a finom, megfelelő lágyságú víz az alapja a kávénak.
Mi speciális víztisztító berendezést helyeztünk a gépünk és a csap közé.

2. A jó minőségű pörkölt kávé.

Ez az egyik legösszetettebb. Tartja magát egy mondás, a zöld kávé három évig áll el, a pörkölt kávé három hétig, a kész kávé három percig.

Mi kiemelkedő minőségű kávét szerzünk be egy budapesti mikro-pörkölőtől, Pál Józseftől (Pall Yotz márkanév alatt készíti a kávékat). A budapesti kávékultúrában, a fórumokon elismert szakemberről van szó.

Kérésünkre teljesen olaszos, csokis karakterű kávét készít nekünk. Viszont a pörkölt kávénak van egy élettani görbéje. A pörkölés után pihentetni kell pár napig mert túl oxigénes, túl friss. Utána nagyjából van egy-két hete, amikor a legjobb formáját hozza. Utána elkezdi elveszíteni a minőségét. Erre figyelünk, hogy a legoptimálisabb időszakban kerüljön, a „csúcsponton” kerüljön a kávé az őrlőbe.

3. A kávégép.

Nekünk La Marzocconk van. A legendás La Marzocco. A firenzei gyár személyre gyártja a gépet a megrendelő nevét beütik a tartályba. A La Marzocco fejlesztése, hogy a lefolyó kávé hőmérséklete rendkívül stabil, ami nagy ritkaság, mert amúgy a nagy gépek is hatalmas hőingadozást tudnak produkálni. Sokan azt gondolják a nagy nyomás a titok, de ez nem igaz. Ezek a nagy ipari gépek mind képesek a nagy nyomásra, a lényeg a hőtartásban rejlik. Ezért is a kávé útját végigkíséri a hőstabilitás. Nem véletlenül vannak a nagy fejek (E61) a kávégépeken a karok körül, hogy tartsa a hőmérsékletet a lefolyó ital, ugyanis amikor találkozik a külső hideg levegővel nagyon gyorsan hűlni kezd. Ezért a vastag falú poharak, hogy tartsák az ideális hőmérsékletet. Furcsa, egészen illékony természetű italról beszélünk, a legkisebb hőingadozás is befolyásolja a minőséget és meg kell találni a csúcspontot a folyamatban, hogy a legoptimálisabb ízt kapjuk. Ez is ok, amiért elterjedt az a szokás Olaszországban, hogy állva isszák meg a kávét. A hőstabilitás miatt mi építettünk a gépünkre egy digitális hőszabályozót, amivel a hőmérsékletet szabályozzuk.

4. A barista.

A legfontosabb! Mindent megteszünk, hogy kollégáink átvegyék azokat az értékeket, amiket mi vallunk a kávéról. Mindent megteszünk azért, hogy mindnyájan úgy adják ki az italokat, hogy ennek a minőségi elvárásnak megfeleljenek. Egyébként az alap pár apró dolog, amire ha figyelünk már nagyjából rendben van. Tiszta legyen a gőzkar, készítés előtt csapoljunk egy kis vizet, hogy leessenek a kávészemek. Tömörítsünk odafigyelve, hogy a kávépogácsa egységesen legyen konzisztens. Tejhabunk ne a szappanhab-szerű, „retro” képződmény legyen, hanem a krémes állagú, édeskés tejhab, lehetőleg látható méret buborékok nélkül.

5. A hozzáállás.

Lehet, nem vagyunk versenyző baristák. Nem is vagyunk klasszikusan barista kávézó. De igazán szeretnénk jót adni. És ezért mindent megteszünk, ezért dolgozunk.

További bejegyzések

Blog

Mi kell a jó kávéhoz?

Többnyire szeretünk kávézni, rengeteg kellemes emlék, hangulat tapad ehhez a szokáshoz. A kávé tényleg frissít. Kávézni jó, kávéházban beszélgetni: élmény. A finom kávé íze hosszú

Tovább olvasom »
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
0
    0
    Kosár
    A kosarad üres, tegyél bele valamit!Vissza a menühöz